Adidas Sneakers

Adidas som sneakers

Hvad er det vigtigste essentiel i dit klædeskab egentlig? Svaret er sneakers, sneakers og atter sneakers. Adidas sneakers har været en del af modeverden i mange år. Men hvornår startede de egentlig med at lave adidas sneakers, og hvor kommer alt deres inspiration egentlig fra idag? Alt dette vil jeg prøve at grave lidt ned i for at finde, hvor det alt sammen kommer fra, og den historie der ligger bag. Hvis du vil se vores store udvalg af adidas sneakers, kan du se dem alle her Sneakers.

Når man snakker sneakers idag, er der mange brands at vælge imellem, men der vil altid være en som virkelig har været en stor inspiration til mode verden idag. Adi Dassler hed manden bag denne store succes, og idag kender vi det som Adidas. Adidas har vokset sig stort gennem mange år, men selvom det er en virksomhed der blev stiftede for over 50 år siden, har det forsat en eksplosiv vækst. Branden adidas vokser for hvert år. Følgende graf viser, hvordan Adidas har vækstet på blot 4 år.

 

Adidas Brand shares

 

Adidas blev grundlagt helt tilbage i 1949 af tyske Adi Dassler. Det er 71 år siden han stiftede det, og dengang havde han til formål at gøre en forskel for sportsudøvere i verden, men har idag udviklet sig til at være en sneaker der kendes på de 3 sorte striber. Det mange ikke ved idag er historiefortællingen bag alle de historiske sko de hver da går rundt i. Hver sko der sælges i dag, har en fortælling bag sig. Denne historie kan mange gange høres gennem navnet på skoen, som herat har en reference til noget forhistorisk.

Adidas Gazelle

Adidas Sneaker

 

Tilbage i 1960 kom Adidas Gazelle som var en løbesko, som første gang blev brugt af Katrine Switzer som løb med dem til et officielt maraton. Katrine gennemførte “Boston Marathon” med skoen på, og her fik Adidas virkelig et brand i sportsverden. Adidas Gazelle var tilbage i 60 en helt faktisk atlet sko som blev brugt at mange atleter rundt i verden. Gazelle skoen blev i 2016 relanceret at adidas, men denne gang som en mode sko der lignede den gamle gazelle. Skoen blev et kæmpe hit i modeverden og kunne ses rundt i gadebilledet igen. Skoen er stadig med en ikoniske Da skoen blev relanceret var de ikke kun den normale Gazelle der kom på markedet. Adidas valgt at udgive 24 forskellige sneakers som gik under navnet “city series”. Navnet kom af, at adidas udgav hver sko med et navn opkaldt efter et by navn eks. Stockholm, hamburg ect. Skoene blev rullet ud gennem flere årti i forskellige modeller og farven, men tilfælles for dem alle var, at de alle tog grundlag i 1960 modellen Gazelle. Skoen har været et kære hit grundet det minimalistiske design, hvor de findes i læder, ruskind og nylon. Ydermere har adidas fitted skoen med en rågummi sål som går igennem alle modellerne. En rågummi sål er let at holde og går aldrig af moden.

Du kan her se vores city series fra Adidas Adidas City series

Videoen ovenfor uddyber historien om city serien og hvor meget den har betydet for adidas, men også for alle de atleter der har brugt dem gennem tiden. Herudover gennemgår videoen, hvordan skoen gennem de seneste år har udviklet sig fra en atlet sko til en mode sko, som har en kæmpe historie bag sig, men også en historie bag alle de mange bynavne der er valgt hertil.

Stan smith

 

 

Stan smith er sammen med superstar nok den meste ikoniske og kendte sneaker fra Adidas. Skoen stan smith er en klassiker der altid vil være tidsløs og vil aldrig gå af moden. Stan smith er blevet relancerede i 2014, hvor der var massive mediekampanger omkring den nye relancering af den gamle kending.

VI skal helt tilbage til 1964, 15 år efter adidas blev grundlagt. Her finder vi den første model af stan smith skoen. Tilbage i 1964 blev der solgt helt op mod 40 milioner eksemplarer af stan smith. Skoen blev taget med storm og gik på verdensplan.

Robert Haillet

Dog startede skoen ikke under navnet Stan smith, men var tilbage i 1964 kender som Robert Haillet, so var en verdenskendt fransk tennisspiller. Skoen var udviklet til tennis sporten, men var dengang den eneste på marked der var udviklet i læder og ikke lærred. Forskellen på en lærred sko og læder, var støtten fra læder skoen. Dette gav et kæmpe gennembrud for Adidas da tennisskoen blev taget i mod med åbne arme af verdens tennisspillere.

Selvom skoen gik under navnet Robert Haillet mindede den på mange måder den sko vi kender idag og kan finde nede i diverse sneaker forretninger. Den øvre del var fremstillet i hvidt læder, og hvor yderdelen af sålen var af gummi ligesom den er idag. Ydermere er skoen også kendt på sine 3 rækker på siden med perforeringer som både finde på Robert halliet modellen såvel som stan smith. Disse perforeringer er lavet på tennis skolen for at spillerne kunne ånde ud gennem læderet. Lædersko har det ofte med at blive svedige og derfor valgt man at putte perforeringer på i form af 3 striber som man kender det fra Adidas. Derudover har adidas som på mange andre af deres sneakers, navnet til at stå på siden af skoen. Dette ses både hos Stan smith og Robert Haillet

Selvom Robert Haillet aldrig nåede at vinde en grand slam-tunering, blev skoen stadig et kæmpe hit. Dog vandt Stanley Roger “stan smith” en grand slam-tunering. I 1971 vandt han US open, hvor han under tunneringen var iført Adidas Robert Haillet. Det samme år endte han også som nummer 1 i verden. Året efter vandt han den prestigefyldte Wimbledon tunering, hvor han også var iført de kridhvide sneakers.

 

Stan smith Wimbledon

 

Succesen bag sneakeren 

Denne succes fik hurtigt adidas til at skifte kurs, og ville derfor satse på Stand smith som deres nye frontfigur for skoen. Robert som hidtil havde være frontfigur, valgte at trække sig tilbage fra den internationale tennisscene, skulle nu være frontfigur for hans eget skomærker.

Efter stan smith overtog den nye “Robert Haillet” sko valgte adidas at sætte et billede af stan smith på skoen tunge. Dette var muligvis grundet dårlig samvittighed hos adidas der gjorde de valgt at beholde dem begge på skoen. Det vil sige de i en lang årrække havde både Stan smith og Robert Haillet til at stå på siderne af skoen.

 

 

Manden bag tennis skoen som her i video fortæller om hans tennis karriere, fik efter nogle år et billede sit ansigt trykt på skoen tunge. Dette billede ses stadig idag på skoen og er blevet et varemærke for lige netop denne model. Over billedet står der teksten “Haillet” for at “hylde” manden er for første gang trådte i skoen vi kender idag. På bagsiden af skoen er det velkendte adidas logo samt navnet stan smith.

Første 6 år efter Stan smith overtog som frontfigur valgte adidas at slette Haillet fra historen og kalde skoen for “stan smith”. Selvom vi kender skoen som Stan smith er der ingen der kender mennesket bag hele denne fantastiske historie. Som Stan selv siger i video “Mange mennesker tror i dag, at jeg er en sko. De ved ikke engang jeg eksisterer, og slet ikke at jeg er en tennisspiller. Skoen har fået sit eget liv, der er langt mere omfattende en jeg”

 

Adidas Superstar

 

 

Sammen med Stan smith introduserende adidas nogle få år senere Superstar skoen. Skoen blev lanceret i 1969, hvor den sammen med stan smith har været pionerer for deres tid, og være nogle af de mest ikoniske og genkendelige silhuetter fra adidas kollektioner.

Stan smith som var en tennissko var superstar skoen lavet til basketball. Det var et modspil mod deres pro model, som dengang var adidas første officielle basketball sko. Det var en af de første basketball sko som egentlig var lavet til sporten. Den blev derfor hurtigt kendt på basketball banen. Før superstar blev lancerede spillede alle i Converse all star, hvor der ikke var meget støtte til foden.

Ligesom Stan smith var kendt på navnet og de 3 striber med perforeringer, så var superstar skoen kendt for dens skaltå som var lavet af gummi og lavet efter en basketball. Tag et kig på dine superstar og forstil dig en basketball og se den store lighed. Dette var med til at gøre skoen til en af de meste genkende silhuetter.

Adidas superstar er i en anden boldgade end de traditionelle basket sko. Skoen er en low-top og materialerne er gimme og colder, hvilket i 70 erne og 80 erne ikke var set før. Her var skoene som vi kendte der var tennis nemlig lavet af lærreds stof. Denne materiale var tyndt og ydet ikke meget support til sportsudøverne.

Superstar skoen overtog fuldstændig basketball verden, og der gik ikke længe efter adidas lancerede modellen før at hele NBA brugte den nye superstar. i starten af 70 erne var det helt op mod 75% af spillerne der benyttede sig af den.

Tilbage i 70 erne og 80 erne var det Kareem Abdul-Jabbar der var stjerne i NBA. Adidas fik hurtigt fat i ham og ville have ham som frontfigur. Kareem gik under navnet “skyhook” grundet hans lange rækkevidde og lande ærmer. Samarbejdet den gang hed “Kareem´s sky hook shoe” Og blev et kæmpe hit inden for Basketball verden.

Som vi kendte det med Stan smith er Superstar også en sko der er blevet lancerede mange gange siden. Superstar er også en sneaker der aldrig går af mode og er idag mere en mode sko end, det er en sports sneaker. Ydermere er superstar til at finde til både mænd og kvinder idag. Det er svært at gå rundt i by billedet og ikke se person med et par superstar.