UGENS VINYL-FUND

Med denne uges vinyl-fund, kaster vi et tilbageblik på de tidlige 00'er, hvor Atlanta duoen OutKast udgav deres anmelderoste album Stankonia .

Stankonia udkom d. 31. oktober 2000 og var et af årets helt store udgivelser. Det var især albummets store ambitioner og alsidghed, som gjorde det til et mesterværk.

Elementer som slagtøj, vilde synthesizere og surrealistiske lydeffekter var med til at skabe en overraskende varm og sjælfuld stemning. Mange kategoriseret endda albummet som værende psykedelisk funk.

De to hovedsingler ”B.O.B” og ”Ms. Jackson” var i stor grad medvirkende til et spænende musikår i 2000. ”B.O.B” var resultatet af et hurtigt drum’n’bass beat med flere spor, hvorpå André 3000 og Big Boi rappede med en usandsynlig stor overlegenhed. ”Ms. Jackson” var herimod et følsomt og underspillet track, hvor de to herre reflektere over problemstillingen mellem Erykah Badu’s mor (André 3000’s kone) og hendes tvivl omkring 3000’s og Eykahs kærlighed til hinanden.

Disse følsomme og social bevidste tanker bliver gentaget på numre som ”Gasoline Dreams” og den hjerteskærende selvmords fortælling ”Toilet Tisha”

Dog vender duoen tilbage til deres Sydstats rødder, hvor man ikke skal tage alt snak og pral for gode varer. Hvilket nummeret ”So Fresh, So Clean” afspejler meget godt.
Vi kan dog KUN give dem ret i følgende sætning fra førnævnte sang: ”We are the coolest motherfunkers on the planet”.

André 3000 og Big Boi er virkelig nogle af de ”coolest motherfunkers” , hvilket de i den grad bevidste med Stankonia .

HISTORIEN BAG DE IKONISKE NIKE AIR MAG

Du kan højst sandsynlig genkende disse enestående sneakers fra den fremtrædende biografsucces Tilbage TIl Fremtiden , med Michael J. Fox i hovedrollen som Marty McFly .

Men kender du hele historien og efterspillet bag denne genistreg fra Nike?

Producerene bag Tilbage Til Fremtiden- triologien kontaktede i 1989 Nike Inc. designeren Tinker Hatfield i håb om, at han kunne udvikle en fremtids-sneaker til deres kommende film. Tinker Hatfield tog udfordringen op, og senere samme år fik skoene verdenspræmie i filmen Tilbage Til Fremtiden 2 . Folk elskede filmen og ikke mindst de selvbindende Nike Air Mag, som Marty Mcfly viste fornemt frem i filmen.

Selvom efterspørgelsen på skoene var stor efter biografsuccesen, valgte Nike ikke at udgive skoene til omverden. Det var først 15 år senere (2006), at designeren Tinker Hatfield åbnede op for en re-designing samt produktion af den populære sko. Han tog herfor kontakt til fodtøjs innovator Tiffany Beers, hvorpå de påbegyndte et samarbejde omkring en mulig relancering af skoen.

Efter 5 års arbejde stod den nye version af skoen endelig færdig. Resultatet var blevet en forberedt udgave af originalen med ekstraordinære funktioner - dog uden selvbindende snørrebånd.

D. 8 september i 2011 blev de 1.500 eksklusive Nike Air Mag endelig sat til salg på eBay, hvor prisen startede på $10.000 og nåede prishøjder på omkring $93.000. Hele fortjenesten af disse svimlende beløb gik ubeskåret til Michael J. Fox’s parkinsonfond, som på blot et år fik indsamlet hele 6 millioner-dollars.

Der har i de seneste år været utrolig meget omtale og hype omkring denne sko. Hvilket bl.a. har resulteret i at filmstudiet Universel netop har lanceret en udklædningsudgave af skoene, som allerede nu kan købes til dette års Halloween (se nederste billede).

Ydermere florere der også utolig mange rygter omkring en mulig lancering af de selvbindende Nike Air Mag i 2015. Om dette er troværdigt må tiden blot vise.UGENS ALBUM

Mr. West er garant for denne uges album med debutpladen “The College Dropout”. Udgivelsen ramte verden tilbage i februar, 2004.

Indspilningen af “The College Dropout” var en længere værende process på cirka 4 år. Forud for udgivelsen, havde Kanye arbejdet på Jay-Z’s føromtalte “The Blueprint” (2001), som for alvor viste hans musikalitet samt den sjælfulde tilgang til hip-hop produktioner.

Den lange produktionstid af albummet, var primært grundet manglende tillid fra pladeselskabet, som ofte bremsede produktionen.
I sidste ende overbeviste Kanye dog pladeselskabet, hvorpå tilliden blev genvundet. Albummet var udelukkende produceret af Kanye selv dog udstyret med musikalske bidrag fra bl.a. Jay-Z, Twista, John Legend, Jamie Foxx og Syleena Johnson.

Omdrejningspunktet for pladen var skælsættende iht. den daværende dominerende gangster-attitude. Kanyes sangtekster vedrørte i stedet temaer som familie, religion, selvbevidsthed, materialisme og personlige kampe.

Albummet blev endvidere fremmet af følgende singler, “Through The Wire”, “Jesus Walks”, “All Falls Down” og “Slow Jamz”.
Alle singler fik fremragende top-10 placeringer på Billboards famøse “Hot 100” hitliste, sidstnævnte endte på en flot førsteplads.

Alt dette afspejler på fornemmeste vis den store succes, som debutalbummet høstede. I den første uge solgte albummet 441.000 eksemplarer i USA alene. Herudover modtog Kanye massiv ros fra anerkendte musikmagasiner, hvilket var medvirkende til adskillige udmærkelser, herunder en Grammy Award for bedste rap album.

“The College Dropout” blev senere hen udnævnt til ét af de bedste album i 00’erne af Rolling Stone.

STAN SMITH PRIMEKNIT

Siden denne ikoniske sko blev re-releaset tidligere i år, har vi set mange forskellige udgaver af den. Det har især været de mere eksklusive elementer, som har præget overdelen. Her kan vi nævne varianter som consortium reptile udgaven, samarbejdet med CLOT og ikke mindst den nylige Pharrell Williams version, hvor Pharrell selv har håndmalet 10 helt unikke par.

Nu giver adidas Originals den klassiske silhuette en helt ny drejning med udgivelsen af denne Primeknit version. I stedet for det traditionelle overlæder er modellen udstyret med en fuldt strikket overdel, hvorpå de tradtionelle farver (hvid og grøn) stadig er bibeholdt.

I en fantastik kombination af nyt og gammelt, bevarer skoen heldigvis sin off-white sål, hvilket stadig giver den et tidløst look.

UGENS VINYL-FUND

Denne uges vinyl er præsenteret af den altid veloplagte og intelligente Shawn Carter. Dette ’The Blueprint’’ album var det første i række af en senere trilogi. Albummet vakte utrolig megen opmærksomhed, da det blev udgivet i september 2001.

’’The Blueprint’’ var Jay-Z’s sjette studiealbum og var indspillet i Manhatten Center Studios, hvor Jay-Z i sine tidlige år optog flere af hans album.

Albummet blev især kendt for sin soul-baseret sampels, hvilket producerne Kanye West og Just Blaze var store tilhængere af. Især Kanye West gjorde stort indtryk på både Jay-Z og senere hen lytterne, hvilket for alvor slog Kanye West fast på den internationale hip-hop scene.

Det var især numre som ’’Izzo (H.O.V.A.)’’ og ’’Ain’t No Love (Heart Of The City)’’, der bevidste at Kanye og Jay-Z var og er et umanerligt godt makkerpar.

I tiden hvor Jay-Z indspillet albummet var han under to voldsomme anklager for våbenbesiddelse samt overfald, hvilket gjorde ham til en af de mest udskældte hip-hop artister den gang. Det var især rapperne Nas, Prodigy og Jadakiss, som var frontmænd for dette kritik og had rettet mod Carter.

Jay-Z fik dog hurtigt ændret tonen, da ’’Takeover’’ singlen fra førnævnte album blev udgivet, hvor han skyder med skarpt mod hans tidligere kritikere.

Albummet modtog ekstrem stor ros fra medier som The Source, Rolling Stone, Pitchfork, Vibe Magazine og mange flere.
’’The Blueprint’’ står uden tvivl tilbage, som et af Jay-Z’s helt store hovedværker, hvilket er mere end fortjent.

Hvis du endnu ikke har hørt hele albummet, kan vi stærkt anbefale én af hip-hop’s helt store klassiker.

SNEAKER-OF-THE-DAY

Dagens SEKTION 1 sneaker er denne klassiske “white-on-white” Nike Air Force 1. Skoen så dagens lys i 1982 og er skabt af designeren Bruce Kilgore.

Navnet Air Force 1 er taget fra det amerikanske prædsidentfly ved samme navn. Skoen var oprindeligt henvendt mod basketball, hvor den revolutionerede basketball-verden med sin Nike Air Technology.
En teknologi hvorpå der skabes luft i sålen, så komforten forbedres ydereligere.

Air Force 1 har gennem sin lange levetid oplevet små justeringer, men udtrykket er forblevet det samme. Et udtryk som både kendte og andre “dødelige” har taget til sig.
Musikerne Kanye West, Nas, Rakim og KRS-One har endda samarbejdet om en hyldestsang til disse ikoniske Air Force 1’s ved navn “Classic (Better Than I’ve Ever Been).

Du finder klassikerne hos Cadovius & Co. nu.

'));